miércoles, 15 de junio de 2011

ANEM DE CONFERÈNCIA...

Quins són els principals cultivadors de la planta del cacau? Els Olmeques.
Qui va ser l’introductor del cacau a Europa? Espanya
Qui havia de pagar als asteques mitjançant el cacau? Els Maïes i els Tolteques.
En què consistia el nou mètode de Conrad J. Van Houten? En extreure el greix dels grans de cacau i obtenir cacau en pols i sòlid de la xocolata amb llet.
Qui era Daniel Petter? I què va fer? Era un pastisser suís. Va experimentar amb llet com a ingredient i la va introduïr al mercat amb l’ajuda de Henric Nestlé.
Quins són els origens de la xocolata? L’America Central.
En quin segle es va popularitzar la xocolata? S. XX
Que els hi va portar Cristofor Colom a els Reis Católics com a obsequi? Cacau.
Qui creien que era el Déu Quetzalcoalt els asteques? Hernán Cortes.
On van plantar els francesos el cacau? I els belgues? I els alemanys? Els francesos a Martinique i a Madagascar, els belgues al Congo i els alemanys a Camerún.



HISTÒRIA DE LA XOCOLATA

- És originaria d’Amèrica central.
- L’idioma indígena és el Náhuatl xocóatl.
- No s’assemblava gens a l’actual beuratge.
- Van trigar dos segles en aconseguir el que bevem ara.
- Els principals cultivadors de cacau, els Olmeques venien de Veracruz (Mèxic) Són els primers que el feien servir com a beuratge fa 3.000 anys.

MAIES:
 
- Són els creadors de la beguda amarga de les llavors del cacau. El bevien els reis,els nobles i també l’utilitzaven per donar solemnitat a rituals sagrats i per teràpies terapèutiques. Els guerrers el feien servir de reconstituent i com a moneda.

-La mantega de cacau servia per curar ferides.

ASTEQUES:

- Havien sotmès als maies i als tolteques a pagar-los amb cacau.

CONQUERIDORS:

- Cristòfor Colom quan va regressar d’Amèrica va portar grans de cacau per als Reis Catòlics.
- L’any 1519 els asteques van acollir a Hernan Cortés com un déu pensant que era Quetzalcoatl
- A Oaxaca unes monge van començar a endolcir-la i a fer la beguda amb sucre de canya i canyella.

MONESTIR DE PEDRA:

- Van enviar cap a Barcelona al Monestir la formula i el cacau per la seva elaboració.
- Es prenia sovint als períodes d’abstinència.
- Es va popularitzar i va ser la beguda preferida de la Quaresma pel seu valor nutritiu

BEGUDA DE REIS:

- Bevien els reis i la gent noble, era una beguda d’elegància.
- Es va introduir a França el s.XVII.
- Espanya ho va introduir a Europa  com a signe de destinació.

PLANTACIONS MUNDIALS:

- Van anar muntant plantacions per tot el món.
-A les zones tropicals tenien colònies.
RAJOLES DE XOCOLATA:

- Al 1828 Conrad J.Vn Houten va patentar un mètode per extreure el greix dels grans i obtenir pols i grassa de cacau. Gràcies a això podem menjar rajoles

-Al 1867 Daniel Peter va experimentar amb llet un nou producte, xocolata amb llet, i al 1875 va ajudar a Nestlé.

XOCOLATA FINA:

-Al 1879 Rodolphe Lindt va experimentar un procés que va permetre donar a la xocolata que tenia una textura sorrenca, a un delicat sabor i la textura fina que coneixem ara.

XOCOLATERIES:

- Al s.XX, van sorgir llocs per prendre xocolata, no només els prenien els reis sinó que estava a l’abast de més civilització.

- A Mataró hi ha la de; CAN BERTRAN (Plaça Gran) La qual era propietària la germana Assumpció.

ACTUALITAT:

-Productes amb xocolata: pastissos, bombons, rajoles... (No és exclusió dels reis)


No hay comentarios:

Publicar un comentario